9 Ağustos 2012 Perşembe

elmalı tart...







elmalı lezzetleri hep sevmişimdir zaten, elma ile tarçının buluşması damakta kalacak olan lezzeti de beraberinde getirir hep, sevmeyen azdır diye düşünüyorum. Ancak bu elmalılardan öyle bir tanesi vardır ki klasikler arasında yer almasının verdiği şımarıklıkla bayrağını kaptırmaz kimseye:) elmalı tart'dan bahsediyorum evet...ben derim ki; tarife çabucak geçelim:)

hamuru için;

- 8 kaşık pudra şekeri
- 8 kaşık nişhasta
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yumurta
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çaay bardağı sıvı yağ
- kulak memesi kıvamına gelene kadar un

marmelatı için;

- 4 elma
- 4/3 su bardağı şeker (su bardağının dolmasına 2 parmak kala)
- 2 tatlı kaşığı tarçın

hazırlanışı;

hamuru yoğurana kadar soğuması için öncelikle marmelat hazırlanır; elmalar soyulrak rendelenir ya da blendırdan geçirilir, bir tavaya alınarak üzeine şeker eklenir. önce suyunu bırakacak sonra çekecektir ve yavaş yavaş marmelat kıvamına gelecektir, altını söndürdükten sonra tarçın eklenir ve soğuyabileceği bir yerde hamur hazırlanana kadar bekletilir.
hamuru için; tüm malzemeler önce sıvılar sonra katılar olmak üzere yoğrularak eklenir, hamur kulak memesi kıvamı alana kadar azar azar un eklenir.hamur hazır olduğunda uygun borcam zeminine un serbilerek hamur dan bir yumruk büyüklüğünde artırılarak,elimiz yardımı ile borcam içinde eşit şekilde dağıtılır, hamur kabın her yerine kapladığında marmelat üzerine yayılır, (elmaların büyüklüğüne göre marmelat fazla gelmiş olabilir, artanı buzlukta muhafaza edilebilir.) yumruk büyüklüğünde ayırdığımız hamur, kesme tahtası ya da uygun bir zemin üzerinde oklavadan daha ince çubuklar halinde yuvarlanarak fotoğraflarda görüldüğü gibi çapraz kafes şekli verilir.

 180 c sıcaklıkta fırınınız turbo ise turbo ayarda değilse önce alt sonra üst olmak üzer hamur kalmayacak şekilde pişirilir, üztünün çok kızarmasına izin vermeyin.

fırından çıkarılan tart ılındıktan sonra pudra şekeri eşliğinde servis edilebilir.

 Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder