6 Ağustos 2012 Pazartesi

Etimek tatlısı...

merhabalar... ilk tarifimizin tatlı olmasını özellikle istedim, tatlı yenilince tatlı konuşulduğunun verdiği inançla:) ben, daha çok taze bir ev hanımıyım, bu sebeple haddimi aşmak istemezcesine daha mutavvazzı ve pratik tarifler ile başlangıç yapmak istedim...şimdi tatlımızın tarifine geçelim.

muhallebisi için;

- 2 yemek kaşık un
- 2 yemek kaşığı nişhasta
- 2 yemek kaşığı şeker
- 4 su bardağı süt
- 1 kaşık tereyağı
- 1 paket vanilya
- en üstü için bir paket kremşanti ve bir bardak süt.

şerbeti için;

- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker

tabanı için;

- 12 adet tuzsuz etimek

hazırlanışı;

Öncelikle etimek dilimleri büyük boy dikdörtgen borcam tepsiye dizilir,
şerbet için, bir tavada şeker kavrulur (karamalize kvam için) su, sıçrayacağndan yavaşca ve dikkatlice şeker üzerine eklenir. suyu tamamen tava dibine yapışmış sertleşmiş şekerler oluşacak endişelenmeyin şerbeti bir süre içinde bekletince eriyeceklerdir, ya da okadar beklemek istemiyorsak şerbetini kulandıktan sonra tava yada tencereyi su dolu halde bırakalım şeker eriyecektir.şerbetin soğumasını beklemeden etimekler üzerine dökebiliriz, ilk başta fazla gelmiş gibi gözüken şerbet, muhallebiyi yapmak için arkanızı döndüğünüzde etimekler tarafından hızla emilmiş olacatır :)
muhallebisi için, tüm malzemeler karıştırılıp tencerenin altın yakılır, çırpıcı ile hiç başından ayrılmayarak ( ayrılırsak dibi tutar yada topaklanır) ve sürekli karıştırarak kıvamı alıncaya kadar pişirilir, işlem kısık ateşte yapılırsa dibinin tutma ihtimalini en aza indirmiş oluruz.muhallebi kıvamının koyu oluğunu düşünüyorsanız, süt takviyesi yapabilirsiniz, akışkan bir kıvam idealdir.
tatlının muhallebisi de hazır olunca şerbetli etimeklerin üzerine aktarılır ve düzgünce yayılır. tatlı bu halde iken soğumaya bırakılır ve yaklaşık 2 saat buzdolabında beklemesi yeterli olur. en üstüne bir bardak süt ile bir paket kremşanti hazırlanarak yayılır bu halde ikende en az 1 saat dolapta bekletilir. arzuya göre ceviz ve tarçın ile tatlandırılabilir. ( bu tatlıya tarçının çok yakştığını düşünüyorum) afiyet olsun...



  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder